duminică, 21 aprilie 2013

Specii de animale pe cale de disparitie



Speciile pe cale de disparitie inseamna o populatie a unui anumit organism viu supus la riscul de a disparea. Aceasta disparitie poate fi cauzata de dimensiunea mica a populatiei, de pierderea habitatului si de braconajul practicat pentru alimentatie sau beneficii economice. Iata 10 animale care sunt amenintate grav de disparitie.

Rinocerul negru

Originar din zonele centrale din Africa si anume Kenya, Tanzania, Namibia si Zimbabwe, rinocerul negru (Diceros bicornis) se confrunta cu o amenintare serioasa pentru existenta sa. Avand pana la 1,6 metri inaltime si aproximativ 3 m lungime, rinocerul negru cantareste de la 680 la 1360 de kg. Coarnele sale sunt alcatuite din cheratina, care au o mare cerere pe piata internationala. Braconajul acestei specii de rinocer, pentru coarnele sale, este o afacere profitabila si a dus la o scaderea drastica a populatiei. Creatura, care a fost gasita din belsug la inceputul secolului 20, se lupta pentru supravietuire, cu numai 3610 rinocerii negri care traiesc in prezent. Riniocerul negru din Africa occidentala, o sub-specie de rinocer negru, este cel mai afectat, cu mai putin de 10 exemplare ramase in lume.
rinocerul negru
rinocerul negru

Ursul panda gigant

Ursul panda gigant (Ailuropoda melanoleuca) este un mamifer nativ din partea central vestica si sud-vestul Chinei. Desi este un carnivor, aproximativ 99 % din alimentatia sa e reprezentata de bambus. Panda gigant are 1,5 m lungime, 75 cm inaltime si cantareste 115 kg. Populatia actuala de panda gigant este de 239 de exemplare, ce traiesc in captivitate, in China, si 27 in afara Chinei. Se presupune ca in jurul anului 1600 ursii panda gigant erau inca prezenti in salbaticie. Chiar daca numarul lor este in crestere, Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii este inca sceptica cu privire la excluderea acestei specii din lista de animale pe cale de disparitie.
Ursul panda gigant
Ursul panda gigant

Antilopa gigantica Sable

Antilopa gigantica Sable (Hippotragus niger variani) este o sub-specie de antilope Sable. Originara din Angola, cel mai des e intalnita in regiunea dintre raul Cuango si raul Luando. Cu picioare de 115 - 140 cm inaltime, aceasta creatura cantareste aproximativ 238 kg. Speciile de sex masculin sunt de culoare neagra, in timp ce femelele sunt de culoare castanie. Antilopele gigantice Sable au sprancenele albe.
Antilopa gigantica Sable
Antilopa gigantica Sable

Tigrul sumatran

Tigru de Sumatra (Panthera tigris sumatrae) este o sub-specie de tigru, cel mai frecvent intalnita pe insula Sumatra din Indonezia. Are 234 cm lungime si cantareste in jur de 136 kg. Acest tigru are dungi mai restranse in comparatie cu alte specii. Se estimeaza ca exista mai putin de 500 tigri de Sumatra ramasi in intreaga lume. Acest declin se datoreaza braconajului intens al acestei creaturi magnifice, speciala pentru pielea ei pretioasa, care are o cerere mare pe piata internationala.
Tigrul sumatran
Tigrul sumatran

Ghepardul asiatic

Ghepardul asiatic (Acionyx jubatus venaticus), care a fost odata gasit in regiunea dintre Arabia spre India, astazi este limitat doar in Iran. Desi acest ghepard este reperat ocazional in Pakistan, este un fenomen destul de rar. De aproximativ 115 cm lungime, ghepardul asiatic cantareste intre 35 si 55 kg. In 2004-2005 s-a presupus ca numai 50-60 gheparzi asiatici au ramas in lume, dintre care majoritatea in desertul Kavir din Iran. Dar proiecte precum Proiectul de Conservare a Ghepardului Asiatic, Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite dau speranta ca intr-o zi aceasta creatura va fi taiata de pe lista speciilor pe cale de disparitie.
Ghepardul asiatic
Ghepardul asiatic

Iepurele de apa

Iepurele de apa (Bunolagus monticularis) este una dintre speciile cele mai amenintate cu disparitia din lume. Acest animal are o blana de culoare crem, o coada maro lanoasa si dungi negre pe obraz. Se gaseste doar in desertul Karoo in provincia Cape din Africa de Sud. Aceasta limitare in ceea ce priveste habitatul poate fi cauza scaderii populatiei acestor animale la doar 200 de exemplare in intreaga lume.
Iepurele de apa
Iepurele de apa

Vulpea rosie de Sierra Nevada

Vulpea rosie de Sierra Nevada (Urocyon littoralis) ocupa pozitia a doua intre specile cele mai mici de vulpi din Statele Unite. Cel mai mulr e raspandita in Insulele Channel din California. Are blana de culoare gri pe cap si roscata pe partile laterale. Populatia acestora a scazut pana la 500 de exemplare si o mare parte din aceasta scadere se datoreaza vanarii vulturului auriu.
Vulpea rosie de Sierra Nevada
Vulpea rosie de Sierra Nevada

Capra Walia Ibex

Aceasta specie de capre (Capra Walie) poate fi gasita in muntii din Etiopia. Cu o greutate ce variaza de la 80 la 125 kg, Walia Ibex are o blana maro ciocolatie sau maro castan si un bot gri maroniu. Braconajul si desertarea habitatului a condus la o scadere foarte mare a numarului acestora, doar 400 dintre aceste exemplare supravietuind. Dar a existat o crestere lenta a numarului lor, avand in vedere ca numai 150-200 de creaturi au existat in 1963. Sunt necesare multe masuri de conservare pentru a se asigura ca aceasta specie nu va disparea in viitorul apropiat.
Capra Walia Ibex
Capra Walia Ibex

Rasul iberic

Rasul iberic (Lynx pardinus) este un felina originara din peninsula Iberica din Europa de Sud. Aceste creaturi au 85-110 cm lungime si cantaresc pana la 28 kg. Ele au o blana gri si pete pe corp. Acestea sunt cele mai amenintate specii de pisica din lume. Numai 400 de exemplare au existat in lume in anul 2000 si acest numar a ajuns la mai putin de 100 in prezent.
Rasul iberic
Rasul iberic

Porcul mignon

Porcul mignon (Porcula salvania) este o specie de porc salbatic pitic pe cale de disparitie, ce se gaseste in India, Nepal si Bhutan. Acestia au 55 - 70 cm lungime, 20 - 30 cm inaltime si cantaresc pana la 10 kg. Astazi, numarul acestora a scazut la mai putin de 150 de exemplare. Uzurparea umana este considerata a fi cel mai important motiv pentru scaderea drastica a numarului lor.
Porcul mignon
Porcul mignon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu